Direct contact? 06 21 10 31 65

wiltverandering

Zit je met een vraagstuk of twijfel over een verandervraagstuk? Loopt het niet lekker met een verandering of loopt er van alles door elkaar? Sta je aan het begin en twijfel je over de aanpak? We denken graag mee. In de rol van veranderaar optimaliseren we het effect van vreemde ogen. We zien wat niemand binnen de organisatie nog ziet. En geven dat op een prettige manier terug. Door te spiegelen, te duiden of met behulp van een verhaal of metafoor.

We zorgen ervoor dat het juiste veranderd wordt en lopen met jullie mee op in het chaotische en weerbarstige proces van verandering. Wat we zien en wat we daar van maken halen we uit elkaar, zodat iedereen zijn of haar eigen interpretatie kan geven.

Onze visie op verandering

Visie op organiseren

Wij zien een organisatie als een levend(ig) organisme. ‘De organisatie’ als vaststaande entiteit bestaat in onze ogen niet. De continue stroom aan interacties tussen medewerkers, klanten, locaties, systemen, etc. zorgt voor een unieke samenhang tussen regels, overtuigingen en kernwaarden. Wat afgesproken is ligt aan de oppervlakte. De opvattingen en basiswaarden die deze afspraken stuwen en sturen liggen onder de oppervlakte.

Wij geloven daarom niet in standaard oplossingen of een one-size-fits all aanpak. Binnen organisaties kunnen grote verschillen bestaan. Vaak dragen die bij aan schoonheid en kracht. En soms zijn ze bron van frustratie.

Hoe organisaties veranderen

Gezonde organisaties veranderen en leren voortdurend. Hier wordt weleens aan voorbij gegaan bij het formuleren van dé verandering. En dat kan tot gedoe en mislukking leiden. Daarom vinden wij het belangrijk om aan te sluiten bij hoe het in de organisatie vanzelf gaat en verandert. Dat betekent dat we eerst ‘afdalen’ in de organisatie en daarna de weg omhoog vinden.

Wij onderscheiden vier fasen in het veranderproces: realiseren, activeren, creëren en uitproberen. Zoals hieronder is weergegeven dalen we daarmee eerst af in de organisatie, om daarna via creëren en uitproberen de weg te vinden naar afspraken die de gewenste situatie bekrachtigen.

Onze aanpak is geinspireerd op Theory U van Otto Scharmer, appreciateve inquiry en het boek ‘De Vanzelforganisatie’ van Simon van der Veer (2020).

Omgaan met weerstand

Weerstand hoort bij veranderen. Een verandering wordt door de mens vaak eerst ervaren als een verlies van dat wat bekend is. Het is belangrijk hier ruimte aan te geven én om de individuen en teams te helpen in hun pad naar de verbinding.

Door helder te maken welke verandering aanstaande is en goed af te bakenen wat vastligt en waar ruimte ligt voor het team of individu om invulling te geven, wordt duidelijk welke stap zij te nemen hebben om in verbinding te komen. Wij visualiseren dit met een sleutelgat waar de individuen en team doorheen moeten om de nieuwe wereld te betreden.

Veranderen in de praktijk

Verandering ontstaat door in de praktijk aanwezig te zijn en in de praktijk aan de slag te gaan met verandering. Dat betekent dat de veranderaar dichtbij de mensen staat. ‘In de ring gaan staan’ noemen wij dat. Hierdoor voorkom je dat de verandering niet aansluit bij de praktijk.

Tegelijkertijd zorgt het veranderen in de praktijk ervoor dat je verschil durft te maken tussen teams en organisatieonderdelen. Een one-size-fits-all aanpak doet geen recht aan de verschillen tussen de teams en individuen. Wat voor de één een uitdaging is, is voor de ander gesneden koek. Daarom zoeken we in het licht van de gewenste verandering naar de passende uitdaging voor ieder team en individu. We dagen ze uit om een stap te zetten buiten in comfort zone en in beweging te komen.

Wij zijn geïnspireerd door Merlijn Ballieux en zijn boek ‘Durf het verschil te maken’.

Bekijk voorbeeldproject

Overheid

Ontwikkeling nieuwe wijkaanpak

Tim de Witte

Veranderaar

06 38 31 54 96

tim@wiltgroei.nl

Tim de Witte

Tim doorgrondt ingewikkelde vraagstukken net zo snel als hij een luier verwisselt. Een goudeerlijke papa met een groot hart. Zeker niet op z’n mondje gevallen en tamelijk eigenwijs. Maar dat komt altijd voort uit een kritische blik, oprechte leergierigheid en zijn strijd voor het best mogelijke resultaat.

De laatste jaren heeft Tim zijn kunde op het gebied van verandering flink ontwikkeld. Door boeken te lezen, mentoren in te schakelen en opleidingsdagen te volgen heeft hij inmiddels een eigen verhaal over hoe verandering teweeg gebracht kan worden.

Neem vooral contact met hem op als je onderbuik, aangaande verandering in jouw organisatie, signalen afgeeft die je met je hoofd niet begrijpt.

Julien Salet

Ideale wereld

06 54 39 86 06

julien@wiltgroei.nl

Julien Salet

Julien, de ongekroonde koning van de woordgrap, is altijd bezig met hoe dingen gaan; het proces. Strijkend met z’n handen door zijn blonde lokken stelt hij, soms wat ongemakkelijke, vragen die niemand verwacht en zet hij jouw proces op scherp. Overzicht creëren in chaos is voor hem een net zo’n rustgevende activiteit als het uitlaten van z’n trouwe viervoeter James. En met een politiek praatprogramma en een fijne bank, denkend aan de wereld van zijn dromen, beschrijf je zijn geliefde weekendroutine.

Hoe kunnen we bewoners betrekken bij de herinrichting en verduurzaming van de wijk de Pas, in Winterswijk?

Lees verder >

Opdrachtgevers met een vraag voor WILTverandering

Whatsapp met ons
x